DNA anunță ‘lupte grele’ pe frontul fondurilor europene

Interesant!
01.12.2015
Autor: Roxana Popa

Activitatea DNA a ajuns cunoscută în toată lumea. Rând pe rând reporteri din tot mai multe țări ajung la București și fac reportaje și realizează interviuri despre activitatea procurorilor anticorupție care au băgat spaima în politicienii din România. De această dată la București au venit suedezii de la Expressen și evident că un interviu cu procurorul-șef al DNA nu a fost ratat:

___

Potrivit publicității române un fost Prim-ministru a încercat să se împuște după ce a fost condamnat la închisoare. Ultimul a demisionat fiind suspect de fals și spălare de bani.

Lupta României împotriva puterii intrigante s-a înăsprit de când jucătoarea de baschet Laura Codruța Kovesi, 42 de ani, a preluat conducerea direcției anticorupție DNA.

Dar miniștrii, primarii și miliardarii care sunt vânați nu sunt impresionați.

– Este o vânătoare de vrăjitoare, spune fostul Prim-ministru Adrian Năstase, trimis la închisoare de două ori.

Imediat după prânz, într-o zi de miercuri a lunii septembrie, câțiva bărbați grizonați sosesc la cea mai înaltă instanță a capitalei București. Unul dintre aceștia este îmbrăcat într-un costum bleumarin și are o servietă din piele sub braț. Merge cu pași repezi pentru a evita reporterii care s-au adunat la Curtea Supremă.

– Nu comentez, spune scurt când Expressen și alți jurnaliști îl întâlnesc afară.

Sala de judecată de la etajul al doilea este plină până la refuz. Câțiva dintre acuzați stau lângă avocații lor. Conform documentelor DNA 17 persoane sunt suspecte în acest caz privind infracțiuni de corupție în legătură cu hotărârea de retrocedare a pădurii din Bacău aflată sub controlul statului – în valoare de aproximativ 2,8 miliarde de coroane – către proprietarii de drept.

Bărbatul în costum bleumarin este Viorel Hrebenciuc, 62 de ani, unul dintre cei mai puternici foști reprezentanți ai Partidului Social Democrat din România, PSD. Este descris ca echivalentul românesc al personajului din ”House of Cards”, Frank Underwood. Puternic în culisele Parlamentului, actor politic abil și cunoscut ca greu de scos din joc.

Dar, după ce Hrebenciuc și-a părăsit postul de parlamentar în octombrie 2014, castelul din cărți de joc s-a prăbușit. DNA a ajuns departe în investigarea  afacerilor ascunse și l-a suspectat că a încercat să profite de pe urma deciziilor luate despre pădurile din Bacău. De asemenea, acesta nu știa că îi sunt ascultate convorbirile telefonice – și că limbajul codificat secret pe care îl foloseau fusese decodificat, conform „The Romania Journal”.

Câteva zile mai târziu, mass-media din România putea să relateze despre arestare.

Încă un politician român de top fusese prins în plasa procurorilor anticorupție.

Una dintre condițiile impuse în vederea aderării la UE în 2007 a fost aceea de a pune capăt corupției extinse din țară.

România are, de mult timp, o reputație pătată, fiind una dintre cele mai corupte țări din Europa. Specula și mita au făcut parte din obiceiurile țării mult timp după căderea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu, cu 26 de ani în urmă. Când organizația Transparence International prezintă, în fiecare an, indexul său referitor la corupție, România are o poziție inferioară constantă între țările UE de pe listă.

Una dintre condițiile impuse în vederea aderării la UE în 2007 a fost aceea de a pune capăt corupției extinse din țară. Cerințele priveau, între altele, instituirea unor legi noi și crearea unui nou organism juridic în țară. Ulterior, Comisia Europeană a plasat statul membru sub supraveghere suplimentară, ca o modalitate de a pune presiune asupra conducerii țării.

În lupta împotriva corupției și speculei, Direcția Națională Anticorupție, DNA, a jucat un rol decisiv. Când direcția a fost înființată, în anul 2002, procurorii anticorupție avuți în vedere erau, adesea, angajați ai statului – putea fi vorba de polițiști, profesori sau conductori de tren. Cei mai corupți conducători puteau continua nestingheriți cu mita și specula. Totuși, în ultimii ani, imaginea s-a schimbat, între altele, pentru că direcția și-a sporit cunoștințele și a primit un ajutor prețios din partea serviciilor secrete ale țării, odată cu interceptarea convorbirilor telefonice.

Pe parcursul întregului an 2014, au fost condamnate 1.138 de persoane pentru infracțiuni de corupție, conform „ The Economist”. Cinci membri ai Parlamentului, doi foști miniștri și un fost Prim-ministru. Printre cei condamnați s-au aflat chiar și 24 de primari, adesea foarte puternici deoarece controlează o mare parte din finanțele țării.

– Nu suntem toți hoți și huligani.

Câteva ore mai târziu, acesta a fost ridicat de forțele speciale de poliție de la domiciliul său din comuna Ciolpani, la nord de București, cu cătușe la mâini. Suspiciunile DNA: ar fi oprit în propriile buzunare 10 procente din profitul afacerilor orașului.

Procesul împotriva lui Oprescu are ca consecință arestul la domiciliu. Acesta declară că  acuzațiile sunt nefondate.

Întrebarea este dacă procurorii ezită în ce privește faptul că dovezile sunt suficiente.

90 la sută dintre cei acuzați în procese anterioare au fost condamnați de tribunal.

Pentru DNA, acesta a însemnat o injecție de încredere.

”Corupția este o sursă de știri constantă și de durată aici, în România.”

La intrarea în birourile Direcției Anticorupție, automobilele canalelor tv românești stau parcate mereu pe trotuare. Câteva reportere iau prânzul pe o bancă, între reportajele transmise în direct. Ovidiu Oanță, reporter de știri al canalului Pro-TV stă și fumează într-o Skoda bleumarin cu geamul deschis, în căldură. El și colegii săi sunt pregătiți în orice moment. Nu este un lucru neobișnuit că unul dintre liderii țării este chemat la audieri în clădirea ce a aparținut înainte armatei, de pe strada Știrbei Vodă.

– Stau aici afară de ani de zile. Suntem câțiva care stăm aici tot timpul. Poate că ar trebui să mutăm tot postul TV aici. Corupția este o sursă de știri constantă și de durată aici, în România. Cine va fi acolo și ce va declara în apărarea sa? spune acesta.

Cât vei mai sta aici?

– Nu știe nimeni când se termină. Poate dura o eternitate.

Se spune că elitele politice se tem de șeful DNA. Puteți spune că este așa?

– Desigur, așa este. Aceasta este marea curățenie și toți factorii de putere de top sunt potențiale ținte. Se tem mulți de Procurorul-șef. Nu este atât de curios, știe ea ce face. Fără îndoială, este una dintre cele mai puternice femei din țară și publicul îi acordă o mare încredere, spune Ovidiu Oanță.

 

Laura Codruța Kovesi, Procurorul-șef așa-zis de temut, ne primește în biroul său spațios de la etajul al doilea, decorat cu fotografii, tablouri și simboluri religioase. Pe peretele ce dă înspre curtea interioară este expusă o fotografie de la o întâlnire cu fostul Președinte al SUA, George W. Bush, din 2009. Pe cealaltă latură a camerei se vede un desen înrămat al unui copil. Nepoata și-a desenat mătușa ca pe o sperietoare de ciori cu păsări negre care zboară pe cer.

– S-a gândit că asta m-ar reprezenta, spune Codruța Kovesi.

Laura Codruța Kovesi râde la auzul întrebării dacă este atât de temută pe cât se>>>

___

RESTUL REPORTAJULUI AICI

Articole similare:

Top