Ce se pregătește – Pensie anticipată pentru românii din orașele poluate

Media
19.05.2016
Autor: Roxana Popa

O inițiativă legislativă a câtorva aleși ar putea scădea vârsta de pensionare cu până la doi ani pentru românii care sunt expuși poluării din jurul marilor combinate chimice. Există totuși o condiționalitate în lege care spune că aceasta se aplică numai celor care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele respective, relateaza Libertatea.

”Există deja o prevedere legală, legată de locuitorii din anumite zone ale României și aici vorbim de Copșa Mică, Zalău și Baia Mare. Pe acea prevedere legală care deja există, noi am adăugat și locuitorii Târgu-Mureșului, respectiv, o rază de opt kilometri în jurul combinatului Azomureș. La nivelul comisiilor parlamentare s-a mai venit cu o propunere: Râmnicu Vâlcea și Fieni”, ne-a declarat deputatul Florin Buicu.

Legea 263/2010 spune că ”persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv, Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizare”.

”Aceste persoane pot solicita ieșirea la pensie anticipată însă pensia este diminuată cu un procent de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare. Acest procent de diminuare a pensiei unui om ce a lucrat cel puțin 42 de ani este foarte mare”, ne-a declarat consultantul fiscal, Adrian Bența.

Inițiativă bună, dar cu costuri

În acest sens, prin proiectul legislativ, se propune o reducere a penalizării pe lună pentru pensia anticipată de la 0,75% până la 0,15%, procent mult mai mic de cât cel din perioada curentă.

”Evident este un lucru bun. Și ar fi minunat dacă bugetul de pensii s-ar susține numai din contribuțiile salariaților, respectiv ar fi sustenabil pe termen lung prin creșterea numărului de salariați. Pot încadra această inițiativă la categoria celor bune, de echitate socială. Singurul aspect cu subînțeles este apariția inițiativei legislative în an electoral”, a mai afirmat consultantul fiscal.

Este vorba de o lege a cărei efect va disparea undeva în jurul anului 2030, a menționat deputatul, precizând că aceasta ar putea fi votată cel mai devreme în 8 iunie.

Articole similare:

Top