Al doilea cel mai puternic computer din lume e în China, la cel mai important centru de telescoape din lume / VIDEO

Green
28.11.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Software-ul folosit poartă numele de ,,SKA Science Data Processor”.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Centrului Internaţional de Cercetare în Domeniul Radioastronomiei au testat cu succes software-ul cu ajutorul căruia va funcţiona cel mai complex sistem de telescoape din lume, ,,Square Kilometer Array” (,,SKA”). ,,Creierul” acestuia va fi al doilea cel mai puternic computer din lume, ,,Tiahne-2″.

Citește și: SURPRIZĂ! Cu cine a înlocuit-o Tuncay pe Andreea Marin

Supertelescopul urmează să fie construit începând cu anul 2018, în mai multe zone din Africa de Sud şi Australia. Experţii spun că, după ce va fi pus în funcţiune, ,,Square Kilometer Array” va fi ,,cel mai complex proiect ştiinţific din lume”, urmând să fie folosit pentru a transforma datele obţinute din observarea stelelor şi galaxiilor în informaţii pe care astronomii să le poată analiza.

Citește și: ‘Sexul pe bani’ – o afacere profitabilă: Cum funcționa de fapt aceasta

Testarea software-ului cu care urmează să funcţioneze telescopul a fost extrem de dificilă, dat fiind faptul că numai sistemul care va analiza semnalele de joasă frecvenţă urmează să fie constituit din peste 250.000 de antene. Prin urmare, echipa coordonată de Andreas Wicenec (Centrul Internaţional de Cercetare în Domeniul Radioastronomiei) şi Tao An (Observatorul Astronomic din Shanghai) a decis să folosească pentru probe Tiahne-2, al doilea cel mai puternic computer din lume după Sunway TaihuLight.

Citește și: Reacţia CNN după scandalul filmului porno: Ce s-a întâmplat, de fapt, cu emisia postului

Sfowtare-ul folosit, ,,SKA Science Data Processor”, a fost testat iniţial pe 500 dintre computerele individuale (,,noduri”) din care este compus Tiahne-2, iar mai apoi pe 1000. În final, specialiştii speră că sistemul va putea procesa până la 60 de milioane de elemente de date în cadrul celor 8500 de ,,noduri” ale supercomputerului.

Citește și: Un fost primar PSD, ucis lângă propria maşină: A fost găsit cu gâtul tăiat

Se estimează că în 2020, atunci când construcţia sa va fi finalizată în Australia şi Africa de Sud, ,,Square Kilometer Array” va avea o lungime totală de aproximativ 3000 de kilometri. Principalul scop în care sistemul urmează să fie folosit va fi de a îmbunătăţi cunoştinţele pe care le avem până în momentul de faţă despre evoluţia Universului.

Citește și: Igor Dodon l-a sfidat pe Traian Băsescu: Ce a păţit fostul preşedinte

sursa: descopera.ro

Articole similare:

Top