6 pași pentru a strecura MICUL DEJUN în program! PLUS: Ce să EVIȚI

Healthy Living
18.06.2015
Autor: Roxana Popa

Gandeste-te la corpul tau ca la o masina care urmeaza sa plece la drum lung. Atunci cand stii ca ai de parcurs sute de kilometri faci plinul rezervorului inainte de a pleca la drum, nu stai sa alergi dupa o benzinarie cand iti dai seama ca nu mai ai benzina. La fel este si cu micul dejun.  Practic micul dejun e cel care apasa butonul “ON” si porneste motoarele. Peste noapte toate functiile organismului sunt incetinite iar dimineata cand te trezesti, nivelul de glucoza din sange este scazut. Pentru ca organsimul sa inceapa sa functioneze trebuie sa faci plinul rezervorului de glucoza.

Timpul e atat de putin…cand sa mai stai sa si mananci? Da, stiu, cunosc problema. Dar este doar o problema de organizare. Pentru lucrurile prioritare din viata ta intotdeauna o sa gasesti timp! Si stii cum se spune: daca nu iti gasesti timp pentru sanatatea ta ( sa mananci un mic dejun sanatos in cazul de fata) cu siguranta la un moment dat iti vei gasi timp pentru medic. Asadar iata ce poti face pentru a introduce micul dejun in programul tau cu un minim de efort

mic dejun 2

1) Pune-ti ceasul sa sune cu 10 minute mai devreme

Cat iti ia sa torni niste lapte peste cereale, sa intinzi niste unt de arahide pe o felie de paine integrala si sa arunci in geanta o banana sau un mar pe care sa le mananci pe drum? Ca sa fierbi doua oua ai nevoie de 5 minute, nu mai mult! Asa ca lipsa timpului este doar o scuza pentru lenesi. 10 minute de somn in plus sunt mai putin importante decat un mic dejun hranitor.

2) Nu mai manca dupa ora 21

Nu vrei sa te trezesti infometata dar vrei sa ai pofta de mancare dimineata. Daca vei manca prea mult si prea tarziu dimineata stomacul tau va fi inca plin pentru ca in timpul somnului mancarea nu se digera. Si atunci bineinteles ca vei spune ca nu ai pofta de mancare dimineata. Pe de alta parte daca ultima masa o iei cu mult prea multe ore inainte de a te culca, dimineata vei avea o foame de lup si vei fi tentata sa mananci orice iti iese in cale :)

3) Planuieste micul dejun in avans

Alegerea spontana a micului dejun este foarte probabil sa te impinga sa faci niste alegeri nu tocmai sanatoase. Cele mai la indemana lucruri pe care le poti manca sunt semipreparatele, produsele de patiserie si cele de la fast-food si nu vrei ca niciuna din variantele astea sa constituie prima ta masa daca vrei sa ai energie si sa te poti concentra pana la ora pranzului.

Planuirea micului dejun inseamna sa faci ceva cumparaturi in avans pentru a le avea la indemana si sa nu stai la prima ora a diminetii sa alergi prin magazine dupa mancare (pentru mine cel putin e destul de greu sa gasesc magazine deschise la ora 7 dimineata si asta m-a fortat sa ma gandesc de seara ce vreau sa mananc dimineata si sa imi fac provizii). Iti poti aduce la birou micul dejun pentru mai multe zile ca sa scapi de o grija.

4) Pregateste micul dejun de seara

Nu e prea placut ca dimineata cu ochii pe jumatate inchisi sa cotrobai dupa caserole in care sa iti iei micul dejun asa ca pregateste totul de seara si pune-le de o parte in frigider. In felul asta dimineata nu mai ai nimic de facut si nici nu trebuie sa te mai trezesti cu 10 minute mai devreme

mic dejun

5) Aprovizioneaza-ti sertarul de la birou

Daca incepi lucrul foarte devreme sau nu ai cum sa mananci pe drum, tine in sertarul de la birou o punga cu cereale integrale si o punga cu un mix de fructe uscate si nuci. Nu trebuie decat sa le amesteci intr-un bol si sa pui peste niste apa fiarta sau lapte cald si micul dejun e gata! Cand nu am chef sa stau sa imi planuiesc in avans ce vreau sa mananc de dimineata asta e metoda care ma salveaza. Sertarul de jos al roll-box-ului meu este plin cu fulgi de ovaz, hrisca, stafide si curmale uscate, merisoare,goji si agrise, migdale si scortisoara. In ultima saptamana am preferat mic dejunuri proteice motiv pentru care sertarul meu este destul de bine aprovizionat :)

6) Fi flexibila cu ora mesei

Daca ti se intampla si tie asa cum mi se intampla mie in unele dimineti, sa apara problemele urgente sau sedinte la prima ora si sa nu ai cum sa mananci, nu renunta la a mai lua micul dejun daca a trecut de ora 9, de exemplu. Cand ai rezolvat urgenta te ocupi si de stomacul tau. Daca nu mananci nimic pe la jumatatea diminetii vei avea energia foarte scazuta si sansele sa nu te mai poti concentra sunt foarte mari. In plus foamea va fi probabil atat de mare la ora pranzului incat vei fi tentata sa mananci mult mai mult decat ai nevoie.

 Ce sa eviti la micul dejun

Evita sa mananci placinte, pateuri, covrigi, merdenele, gogosi si alte minunatii de la patiserie. Or fi ele gustoase dar daca nu esti un maratonist sau un sportiv de performanta si mananci in fiecare zi gogosi, ai toate sansele sa ajungi sa arati ca una: rotunda.

Evita produsele cu prea mult zahar. Pentru a sti pe care sa le alegi trebuie sa citesti cu atentie etichetele. Daca nu sti cum, citeste articolul despre cum sa citesti etichetele alimentelor apasand aici. Daca unul din primele ingrediente este zaharul cu siguranta nu vrei sa mananci asa ceva! Daca zaharul nu apare totusi pe lista de ingrediente ai grija la cuvintele care se termina in “oza” – maltoza, dextroza, fructoza. Tot zahar sunt si ele.

In concluzie, nu este atat de complicat sa ai un mic dejun sanatos si hranitor.

Articole similare:

Top