Cum ne dăm seama dacă într-un salon de frumusețe, instrumentarul a fost sau nu sterilizat corect?

Beauty
28.05.2020
Autor: Revista Blogurilor

Cu toții trecem printr-o perioadă incertă, în care trebuie să fim, mai mult ca înainte, atenți la igiena proprie și nu numai. Suntem obligați de circumstanțe să interacționăm cât mai puțin și să fim atenți și la igiena și obiceiurilor celor din jur.

După două luni în care, noi femeile, am fost nevoite să ne descurcăm acasă cu tot ceea ce înseamnă îngrijire personală, avem în sfârșit acces la saloanele de înfrumusețare. Cu toate astea, am învățat din această experiență că trebuie să acordăm o mai mare atenție sănătății noastre și suntem mai reticente în a da buzna în primul salon pe care îl descoperim în cale, pentru că acum ne gândim și la sănătatea celor din jurul nostru.

Dar cum ne putem da seama dacă salonul respectă procedurile corecte de sterilizare?

Este bine să stiți că este dreptul fiecărui client să fie informat despre procedurile de sterilizare dintr-un salon, și la cerere, personalul este obligat să vă arate și să vă explice toate procedurile efectuate pentru sterilizare.

Atunci când mergeți la coafor sau la frizerie, puteți observa dacă pelerina care vi se oferă este de unică folosință sau este proaspăt spălată și scoasă dintr-o punga de plastic sigilată. Foarfecele, clemele de păr, periile și alte accesorii similare, trebuie să fie scoase din dulăpiorul UV, special pentru astfel de ustensile.

Fiecare lucrător din salon ar trebui să aibă mai multe seturi de astfel de instrumente, pentru că după fiecare client, acestea trebuie spălate cu soluții dezinfectante și depozitate sub lumină UV.

Serviciile de cosmetică implică și ele reguli stricte de igienă. Spre exemplu cosmeticianul trebuie să lucreze mereu cu mănuși. Patul să fie acoperit cu cearșaf din hârtie de unică folosință, aparatura curățată și dezinfectată în fața clientului, iar instrumentele metalice, precum penseta, să fie sigilate în punguța în care au fost sterilizate. Prosoapele folosite trebuie să fie scoase din pungi, paletele cu care se aplică ceara să fie de unică folosință, la fel și bentițele pentru cap.

Cel mai mult ne este teamă atunci când vine vorba despre manichiură și pedichiură, și aici suntem mult mai reticente, pentru că știm că îndepărtarea cuticulelor este o procedură de multe ori invazivă. Putem alege să nu le tăiem, ci doar să fie împinse, dar estetic nu arată la fel de bine. Mai știm din auzite că tăierea cuticulelor cu capătul de freză este mai safe decât cu forfecuța, nimic mai fals însă. Și capătul de freză poate perfora țesutul viu, mai ales atunci când este utilizat de personal neinstruit.

Pentru saloanele care oferă servicii de manichiura și pedichiură, procedurile de sterilizare sunt foarte stricte și sunt asemănătoare celor din cabinetele medicale. Este obligatoriu să existe mai multe seturi de instrumente care să acopere necesarul pentru întreaga zi. Salonul trebuie să fie dotat cu un pupinel sau autoclav, pentru că sterilizarea se face la temperaturi înalte de cel puțin 180 O C, fie cu aer uscat, fie cu aer umed. După fiecare client, lucrătorul trebuie să spele instrumentele în apă și apoi să le lase scufundate în soluție biocidă timp de 15 minute sau în baie cu ultrasunete și soluție biocida timp de 5 minute. Această soluție specială ce garantează eliminarea până la 99% a tuturor virusurilor și bacteriilor (HIV, hepatite, coronavirusuri, etc.) este avizată de Ministerul Sănătății, și nu se înlocuiește cu alcool sanitar (spirt). După ce sunt scoase din soluție, se clătesc sub jet de apă, se lasă la uscat și apoi se sterilizează în pupinel  sau autoclav, ambalate individual în punguțe datate cu ziua în care au fost sterilizate. Toată procedura este notată în registrul de sterilizare care poate fi cerut și verificat de client.

Fiecare lucrător trebuie să cunoască foarte bine procedura de sterilizare și să o explice clienților atunci când sunt întrebați. Dacă oferă răspunsuri evazive sau incorecte, înseamnă cel mai probabil că și sterilizarea nu este efectuată corect. Urmăriți dacă instrumentele sunt desigilate în fața voastră, dacă suprafețele sunt curate (masa, lampa UV, și toată aparatura), unde sunt puse ustensilele după ce s-a lucrat cu ele și nu ezitați să puneți întrebări.

Nail District este un salon ce oferă servicii de manichiură, pedichiură, unghii tehnice și cosmetică, și este unul dintre saloanele care respectă cu strictețe fiecare procedură de igienă. Pentru că respectă în primul rând sănătatea clienților și a angajaților. Personalul de aici este dedicat și calificat pentru toate serviciile efectuate în salon și răspunde cu drag tuturor cerințelor din partea clienților…. citeste mai mult

Vezi sursa

Articole similare:

Top