Un nou pas în descoperirea Universului. El poate fi auzit

Media
12.02.2016
Autor: Roxana Popa

Echipe internationale de cercetatori au anuntat joi prima detectare directa a undelor gravitationale, un avans major care deschide o noua fereastra spre misterele universului, scrie AFP.

Aceasta descoperire, care vine dupa mai multe decenii de eforturi, confirma o predictie importanta a teoriei relativitatii generale enuntata de Albert Einstein in 1915.

„Acest avans marcheaza nasterea unui noi domeniu al astrofizicii, total nou, comparabil cu momentul in care Galilei si-a indreptat pentru prima oara telescopul spre cer”, in secolul al XVII-lea, a afirmat France Cordova, directoarea Fundatiei nationale americane pentru stiinte (National Science Foundation), care finanteaza laboratorul Ligo.

Aceste unde gravitationale au fost detectate in Statele Unite in 14 septembrie 2015 de cele doua instrumente ale observatorului Ligo (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory), care masoara fiecare patru kilometri.

Echipa de oameni de stiinta de la Ligo lucreaza in stransa colaborare cu colegii lor de la Centre National de la recherche scientifique (CNRS, Franta) si cu echipele detectorului franco-italian Virgo, in apropiere de Pisa (Italia).

Anuntul acestor prezentari intervine in contextul zvonurilor care circula de mai multe saptamani in comunitatea stiintifica potrivit carora echipele de la LIGO ar fi reusit sa detecteze aceste unde direct, pentru prima oara. Undele gravitationale sunt generate de perturbarile produse de reteaua spatiu-timp sub efectul deplasarii unui obiect cu masa mare, precum gaurile negre.

Aceasta teorie avansata de Einstein ar putea sa se prezinte ca undele formate de o piatra aruncata intr-o apa sau ca deformarea suferita de o plasa sub greutatea unui obiect, in acest caz plasa fiind spatiu-timpul. Potrivit acestor zvonuri, descoperirea ar fi fost facuta observand coliziunea a doua gauri negre si fuziunea lor.

O dovada indirecta a existentei undelor gravitationale a fost produsa prin descoperirea in 1974 a unui pulsar si a unei stele neutronice, de catre Russel Hulse si Joseph Taylor, care le-a adus premiul Nobel in 1993.

„Un avans istoric”

Fizicianul Benoit Mours, de la CNRS, a apreciat ca este vorba despre un avans „istoric” deoarece permite „verificarea de maniera directa a uneia dintre predictiile teoriei relativitatii generale”.

Fizicienii au stabilit ca undele gravitationale detectate un septembrie s-au nascut in perioada ultimei fractiuni de secunda inainte de fuziunea a doua gauri negre, misterioasele obiecte celeste care rezulta din prabusirea gravitationala a stelelor masive.

Posibilitatea unei coliziuni intre astfel de obiecte ceresti a fost prezisa de Einstein dar acest fenomen nu fusese niciodata observat.

Potrivit teoriei relativitatii generale, un cuplu de gauri negre care orbiteaza na in jurul celeilalte pierde energie, producand unde gravitationale. Sunt undele care au fost detectate in 14 septembrie 2015 la ora 16,51 GMT.

Analiza datelor a permis sa se determine ca cele doua gauri negre au fuzionat in urma ca 1,3 miliarde de ani. Erau de 29 si, respectiv, de 36 de ori mai masive decat Soarele.

Compararea timpului de sosire a undelor gravitationale in cele doua detectoare Ligo si studiul caracteristicilor semnalelor masurate au confirmat detectarea.

„Puteam vedea universul, dar cu Advanced LIGO il vom si auzi, de asemenea”, a declarat Szabolcs Marka, profesor de fizica la Universitatea Columbia, citat de CNN.

„Si cand vom auzi universul, vom invata depsre secretele vietii gaurilor negre – nasterea lor, moartea lor, unirea lor, cand se hranesc. Vom auzi cand o gaura neagra mananca o stea neutronica”.

„Mai revolutionar decat telescopul”

„Undele gravitationale ar putea fi si mai revolutionare decat a fost telescopul deoarece sunt diferite de sursele luminoase”, afirma astrofizicianul David Shoemaker, responsabil pentru Ligo la Massachusetts Institute of Technology (MIT). „Aceasta descoperire este entuziasmanta pentru fizica si foarte promitatoare pentru astrofizica si astronomie”.

„Primele aplicatii pe care le vedem acum sunt pentru gaurile negre, pentru ca ele nu emit lumina si nu le-am fi putut vedea fara undele gravitationale”, a subliniat el.

„Undele gravitationale pot ajuta la explicarea formarii galaxiilor”, crede David Shoemaker.

„Omenirea detine acum un alt instrument pentru explorarea universului”, spune Tuck Stebbins, seful laboratorului de Astrofizica gravitationala de la centrul Goddard al Nasa.

„Gravitatia este forta care controleaza universul si faptul ca ii putem vedea radiatiile ne permite sa observam cele mai violente si fundamentale fenomene ale cosmosului, care sunt cvasi-neobservabile, altfel”, a declarat acesta.

Faptul de a putea observa aceste unde care calatoresc fara perturbatii miliarde de ani permite acum ajungerea la primele milisecunde dupa Big Bang.

Unul dintre cele doua detectoare de unde gravitationale ale Ligo se afla la Livingston, in Louisiana (sud), iar al doilea la Hanford, in Washington (nord-vest).

Descoperirea undelor gravitationale a fost publicata in revista americana Physical Review Letters.

Articole similare:

Top