Ultimul SONDAJ înainte de alegeri. VEZI care e clasamentul la Capitală și pe sectoare

Analisti / Jurnalisti Politici
03.06.2016
Autor: Roxana Popa

Duminică au loc alegeri locale după o lună de campanie electorală atipică pentru România: noua lege a „civilizat” modul cum echipele partidelor au încercat să convingă cetăţenii să pună ştampila pe lista de consilieri şi pe candidaţi. În prezent, scena politică este acaparată de cele două partide mari, deja „clasice”, PSD şi PNL. În planul secund se află PMP şi, în cazul particular al Capitalei, USB. ring” vă prezintă cum arată situaţia în Bucureşti, atât la sectoare, cât şi la Primăria Generală, cu două zile înainte de vot, conform celor mai recente sondaje. I-am exclus din calcule pe cei care nu au dorit să divulge cu cine votează, aproximativ 6% din repondenţi, şi pe cei indecişi, aproximativ 15% din cei chestionaţi. Astfel, prognoza prezentată se referă la procentele obţinute de partide şi de candidaţi la finalul zilei de duminică, indiferent de câţi români se vor prezenta la urne sau de câte voturi vor fi anulate etc.

Primăria Generală a Bucureştiului

Sondarea alegătorilor cu câteva zile înainte de „ziua cea mare” a relevat faptul că şanse cele mai mari pentru a ocupa fotoliul de primar general le are candidata alianţei PSD-UNPR, Gabriela Firea. Ea conduce în topul preferinţelor bucureştenilor pentru a prelua frâiele administraţiei celui mai important oraş din România cu 38,5% din sufragii. Pe locul 2 se situează Cătălin Predoiu – 23,5%, urmat îndeaproape de Nicuşor Dan, candidatul USB – 20%. Robert Turcescu, Bogdan Diaconu şi Daniel Barbu se pare că nu trec de pragul de 5%. În ceea ce priveşte listele pentru consilierii generali, procentele sunt împărţite cam la fel, cu mici diferenţe care intră în marja de eroare.

 

Sectorul 1

Conform sondajelor, cetăţenii din această zonă administrativă preferă PSD-ul după mulţi ani în care au fost conduşi de liberalul Chiliman. Astfel, Dan Tudorache este cel mai bine cotat dintre candidaţi, cu 33,5%. Pe locul 2 se află Clotilde Armand, din partea USB, cu 22%, iar podiumul este completat de Alexandru Nazare, din partea PNL, cu 21%.

 

Sectorul 2

Lupta pare încă indecisă pentru urmaşul lui Neculai Onţanu la Primăria Sectorului 2. Pentru primul loc se bat umăr la umăr trei candidaţi – Dumitru Pelican, de la Partidul Ecologist Român, Dan Cristian Popescu, din partea PNL, şi Mihai Mugur Toader, de la PSD-UNPR. Conform repondenţilor la sondaj, situaţia arată astfel: Dumitru Pelican – 24,5%, Mihai Mugur Toader – 23,5%, Dan Cristian Popescu – 22%. Situaţia nu este bătută în cuie, dat fiind faptul că scorul este foarte strâns și mulți cetățeni sunt încă indeciși.

 

Sectorul 3

Singurul primar de sector ales în 2012 care este în funcţie şi candidează şi acum, Robert Negoiţă, nu are emoţii. Sondajele îl dau câştigător detaşat, cu aproape 70% din sufragii, restul până la 100% fiind împărţit, în ordinea procentelor, de candidaţii PNL şi ALDE. Candidaţii USB, PMP, PRU, PDS şi independenţii se află în marja de eroare, cu intenţii de vot între 0,5 şi 1,5%, în cazul primelor două formaţiuni politice, şi sub 0,5% pentru candidaţii ultimelor două partide, PRU şi PDS.

 

Sectorul 4

Lupta se dă între trei „interimari” – actualul primar al sectorului, Daniel Băluţă, de la PSD-UNPR, Răzvan Sava, de PNL, în prezent edilul Capitalei, şi predecesorul său la interimatul Primăriei Generale după suspendarea lui Sorin Oprescu, Ştefănel Marin, din partea PMP. În calculele pentru Consiliul Local intră şi candidatul PPU. Conform sondajelor, Răzvan Sava va câştiga cu 43,5%, urmat de candidatul social-democrat, cu 21%, şi de cel al partidului condus de Traian Băsescu, cu 12%.

Sectorul 5

Fostul edil Marian Vanghelie se pare că va recâştiga primăria, de data aceasta din partea PDS. Vanghelie se bazează pe un procent de peste 30%, urmat de Ovidiu Raeţchi, din partea PNL, iar pe locul 3, Daniel Florea, candidatul PSD. Mai precis, Vanghelie va lua 31,5% din voturi, Raeţchi – 28%, iar Florea – 25,5%.  Marian Vanghelie este singurul dintre foștii edili care au fost reținuți de DNA pentru fapte de corupție și  candidează la aceste alegeri. Chiliman, Onțanu (n.r. încă în arest) nu participă iar lui  Piedone ( n.r. două dosare penale după Colectiv) i s-a permis să candideze doar pentru consiliul local.

Sectorul 6

Bătălia pentru această zonă administrativă pare adjudecată de PSD, prin Gabriel Mutu, pe care l-ar vota 33,5% din locuitorii din Crângaşi, Militari şi Drumul Taberei. Pe locul 2 este independentul Ştefan Florescu, fostul şef al pieţelor din sectorul 4 pe vremea când acesta era condus de Cristian Popescu-Piedone, cu 29%, urmat de Răzvan Mironescu, de la PNL, cu puţin sub 20%.

„Bucureștiul va pierde 187 de milioane euro, bani de la Uniunea Europeană, dacă până în iunie 2017, viitorul Primar General și echipa acestuia nu demarează de urgență un proiect de investiții pentru reabilitarea rețelelor de transport și de distribuție a agentului termic”, Dacian Cioloș, primul ministru al României

1.780.307 alegători sunt înscriși în Registrul Electoral în București.

Articole similare:

Top