SEMNIFICAȚIA cifrelor de pe ambalajele alimentelor și jucăriilor: Cum ne putem îmbolnăvi

Business
15.10.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Orice ambalaj alimentar, dar si jucariile, care pot fi … rontaite au inscrise pe ele cifre. De la 1 la 7.Asta pentru ca nu vorbim, generic, despre plastic. Ci despre materiale obtinute din compusi chimici diferiti.

V-ati intrebat de ce pe biberoane citim – de cativa ani, cel putin – fara bisfenol A? Sau ce inseamna ca razele soarelui pot duce la descarcarea de aditivi din ambalaj in alimente? Vorbim despre toxice in toate aceste cazuri? Sau exista si materiale sigure?

Citește și: Afirmaţii APOCALIPTICE ale magnatului Ion Ţiriac: ‘E un GENOCID’

Incercam sa explicam, in cele ce urmeaza.
Ambalajele de plastic nu sunt privite cu ochi buni. Unele informatii spun ca ar perturba sistemul endocrin, introducand in organism substante ce au efect similar cu al unor hormoni. In functie de cantitate, pot aparea disfunctii endocrine grave, iar pubertatea se poate manifesta de timpuriu.
Stiinta a demonstrat insa, pana acum, cel putin, ca doar doua tipuri de polimeri dauneaza. Sunt numerotate cu cifrele 3 si 7…in interiorul semnului de reciclare de pe ambalaj.

Citește și: Atac furibund al lui Traian Băsescu în miez de noapte: ‘Nu vă e ruşine?’

Unele jucarii din plastic au marcat pe ele cifra 3, ceea ce inseamna ca nu sunt produse in Europa si nici nu respecta legile Uniunii Europene. Odata rontaite de catre un copilas, descarca in organismul acestuia ftalati.
Trei este codul pentru policlorura de vinil – PVC-ul. In urma cu trei, patru decenii, mare parte din sticlele de ulei si apa erau fabricate din acest material. Usor de inteles de ce ftalatii pot fi detectati in urina celor mai multi multi adulti de peste 40 de ani.

Citește și: Gafă INCREDIBILĂ a lui Klaus Iohannis

Astfel, pot conduce la anomalii de dezvoltare a aparatului reproducator masculin. Si chiar la infertilitate, in cazul barbatilor. Totodata, studiile recente asociaza ftalatii cu cresterea riscului de diabet zaharat.
Pe piata, in special jucariile importate masiv din Asia contin ftalati. Nimeni nu poate controla fiecare lot, din pacate…
Ambalajele alimentare marcate cu cifra 7 au si ele probleme: in contact cu alimente fierbinti, descarca bisfenol A.
Plasticul marcat 7 – policarbonat – a fost folosit pentru biberoane si alte articole pentru copii .. ani de zile. Bisfenolul eliberat intervine negativ in sistemul endocrin al copiilor. Din 2011, a fost interzis. Se mai poate gasi insa in interiorul cutiilor alimentare metalice – la porumb sau suc de rosii. Incercati sa evitati sa le dati copiilor astfel de alimente.

Citește și: Victorie URIAȘĂ pentru boxul din România: Viorel Simion a dat lovitura

Marcajul 1 denumeste pet-urile. Nu este periculos! Din el nu se fac sticle, pahare de unica folosinta, caserole sau chiar folii.
Marcajele 2 si 4 reprezinta polietilena. Se gasesc pe ambalajele folosite pentru unele caserole si, mai ales, la pungi alimentare. Nu sunt periculoase.
Marcajul 5 – polipropilena – se gaseste in unele pahare si farfurii de unica folosinta pretabile pentru lichide si alimente fierbinti. Poate fi sterilizat prin fierbere si poate fi introdus la microunde.

Citește și: Iubirea necunoscută a lui Gigi Becali: cu cine s-a iubit latifundiarul

Marcajul 6 este polistirenul. Pe acesta il gasim in carcase rigide pentru bomboane sau, in varianta mai flexibila, la paharele de iaurt si smantana. Se utilizeaza pentru caserolele alimentare de tip fast-food. Si nu exista inca dovezi clare ca ar fi periculos, informează PRO TV.

Citește și: Vești proaste pentru Cristi Borcea: Afaceristul mai are de AȘTEPTAT

Articole similare:

Top