PRIMA casă de pe Marte a oamenilor va fi un IGLU: Planul SECRET al celor de la NASA / VIDEO

Green
14.01.2017
Autor: Cristi Teodorescu

„Mars Ice Home”, habitatul conceput de NASA și câștigătorii unui concurs de proiecte pentru prima misiune umană pe Marte din 2030, arată ca un iglu și are meritul că este un excelent izolator împotriva radiațiilor cosmice, dar în același timp apa înghețată folosită pentru a ridica structura poate fi utilizată drept carburant pentru nava care va decola spre Pământ la finalul misiunii, relatează huffingtonpost.fr.

Citește și: DOLIU în politică: a murit soția unui fost premier al României

Chiar dacă Marte este noua frontieră a spațiului cosmic, agențiile de profil trebuie să aibă în vedere că oamenii nu pot fi trimiși aici ca pe Lună, pentru numai câteva zile. Având în vedere distanța care trebuie parcursă, va fi cu siguranță necesar ca astronauții să rămână pe Marte mai mult de un an pentru a rentabiliza călătoria.

Citește și: Ninsorile revin în FORȚĂ: Bucureștiul și sud-estul țării, cele mai afectate

Este motivul pentru care NASA se gândește deja, pentru misiunea sa cu echipaj uman prevăzută să aibă loc în 2030, la locuința marțiană. În 2015, agenția americană a lansat un concurs de arhitectură pentru un habitat care să poată fi imprimat tridimensional pe planeta roșie, care a fost câștigat de „Ice House”. La ceva mai mult de un după aceea, NASA a dezvoltat conceptul, care poartă acum numele de „Mars Ice Dome”, a anunțat agenția spațială americană la 29 decembrie.

Citește și: Victor Ponta, atac DEVASTATOR la ‘Vocea scrisă a lui Coldea’/UPDATE

Experții NASA, precum și echipe ale Team Space Exploration Architecture și Clouds Architecture, câștigătoare ale concursului, s-au reunit pentru a discuta despre fiabilitatea unei case de gheață pe Marte. Conceptul final este unul destul de diferit de cel original, care a câștigat concursul, precizează huffingtonpost.fr.

„Mars Ice Home” seamănă cu un soi de iglu, iar cochilia sa de gheață prezintă mai multe avantaje. Mai întâi, apa este un excelent izolator împotriva radiațiilor cosmice, în condițiile în care acestea reprezintă unul dintre principalele trei riscuri pentru viața umană pe marte, potrivit NASA. Stratul de gheață va fi mai gros la nivelul compartimentului echipajului, dar va lăsa să treacă lumina, la fel ca și restul materialelor alese, precizează agenția.

Citește și: INTERVIU- Victor Ciutacu, dezvăluiri TULBURĂTOARE despre Coldea și Kovesi

Există însă alte două avantaje ale utilizării unei carapace de gheață. Primul este că apa poate fi extrasă pe Marte, la nivelul de un metru cub pe zi cu tehnologiile actuale, ceea ce înseamnă că așa-zisul iglu poate fi umplut în 400 de zile. Habitatul, care va fi construit de roboți, va trebui din acest motiv să fie trimis pe Marte înaintea astronauților.

Celălalt avantaj este că apa poate fi apoi transformată în carburant pentru nava spațială care va ateriza pe Marte și apoi va redecola. Practic, igluul va fi în același timp o carapace de gheață și un rezervor.

Citește și: Alina Mungiu-Pippidi face afirmaţii grave: Partidul lui Nicuşor Dan, ajutat de SRI

În interiorul carapacei de gheață se afla un mare inel, care va fi locul de viață al astronauților. Materialele, imprimate tridimensional, vor fi ușoare și vor putea fi asamblate de roboți nu prea complicați, potrivit NASA.

În final, pentru a se asigură că viitorilor marțieni nu le va fi prea frig, NASA s-a gândit să adauge o pătură izolantă de dioxid de carbon între carapacea de gheață și habitat. Practic, astronauților nu le va mai rămâne decât să decoreze habitatul și să aducă lucrurile de care au nevoie pentru a trăi pe planeta roșie circa 550 de zile.

Citește și: SCANDAL SEXUAL Soţia antrenorului Stelei ar avea AMANT un alt antrenor: Cine face acuzația

NASA precizează totuși că aceasta nu este decât una dintre soluțiile avute în vedere și că nu este una definitivă, deși are meritul de a răspunde unora dintre obstacolele importante în calea cuceririi Marte de către oameni.

Citește și: S-a aflat unul dintre SECRETELE fostei șefe a PNL, Alina Gorghiu: E legat de BANI

Articole similare:

Top

Fii la curent cu cele mai interesante ştiri din blogosfera românească.

Urmărește revistablogurilor.ro pe Facebook

×