OFICIAL Patriarhul Daniel, anchetat de DNA

Interesant!
05.11.2015
Autor: Cristi Teodorescu

Procurorii DNA au primit două plângeri penale pe numele lui Gabriel Oprea, al Procurorului General Tiberiu Niţu şi pe cel al Patriarhului Daniel, cu privire la folosirea abuzivă a dispozitivelor de coloană oficială, asigurate de Poliţia Rutieră. Procurorii DNA au conexat aceste plângeri într-un dosar penal şi verifică acum dacă aceste denunţuri au temei şi dacă se vor putea constitui în acte de urmărire penală.

Patriarhul Daniel, vicepremierul Gabriel Oprea şi Procurorul General Tiberiu Niţu sunt acuzaţi în două plângeri penale, înregistrate la DNA din partea unei persoane fizice şi a unui ONG, că au folosit coloane oficiale în mod abuziv.

Procurorii DNA verifică acum dacă aceste plângeri au temei legal şi faptic şi dacă se pot constitui în dosar de urmărire penală pentru fapte de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, infracţiune ce intră în competenţa DNA.
„La data de 5 noiembrie 2015 s-a înregistrat un dosar penal ca urmare a două denunţuri, având ca obiect legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de însoţire în trafic, de către conducători de instituţii, privind fapte aflate în competenţa de soluţionare a DNA”, arată DNA într-un răspuns pentru gândul.

În contextul morţii poliţistului Bogdan Gigină, care îi deschidea coloana oficială lui Gabriel Oprea, au apărut în spaţiul public informaţii că şi Tiberiu Niţu sau Patriarhul Daniel folosesc astfel de dispozitive, în baza unor protocoale încheiate cu MAI-ul condus de Oprea.

Ministrul Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituţii publice şi la destinaţii private. Spre comparaţie, prim-ministrul Victor Ponta a avut în aceeaşi perioadă doar 814 astfel de deplasări, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis a avut şi mai puţine – 580 de deplasări, conform datelor din dosarul instrumentat de Parchetul General privind moartea lui Bogdan Gigină. Ponta şi Iohannis au dreptul legal de a folosi coloane oficiale, în timp ce vicepremierul Oprea nu beneficiază de acest drept decât în situaţii de urgenţă.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi-au declinat competenţa şi au trimis dosarul penal privind moartea lui Bogdan Gigină la Parchetul General, pentru că există suspiciuni de fapte de abuz în serviciu în legătură cu ministrul Gabriel Oprea, fapte ce pot fi cercetate conform legii doar de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Parchetul instanţei supreme a precizat că procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au efectuat în cauză mai multe acte de urmărire penală, printre care audierea unor martori, solicitarea de înscrisuri şi informaţii de la diferite instituţii, ridicarea unor imagini surprinse de camerele de supraveghere, fiind dispusă, totodată, efectuarea unor expertize criminalistice.

Anchetatorii mai au informaţii că, în seara tragediei, Gabriel Oprea venea de la o unitate militară din Băneasa şi mergea spre locuinţa sa, au precizat surse judiciare citate de Mediafax.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

În acest caz a fost deschis un dosar la Parchetul Tribunalului Bucureşti, care l-a audiat, în 28 octombrie, în calitate de martor, pe Gabriel Oprea.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că nu a beneficiat de servicii în plus faţă de alţi miniştri de Interne şi că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Oprea a precizat că a trimis la Parchet toate documentele solicitate, a făcut declaraţii în faţa procurorilor şi va da declaraţii anchetatorilor de fiecare dată când i se va solicita.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, „de care demnitarul beneficia în condiţiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piaţa Presei Libere – Arcul de Triumf – Piaţa Charles de Gaulle Piaţa Victoriei – bulevardul Uranus – strada Ştirbei Vodă.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, de coloană oficială pot beneficia şi miniştrii, dar doar în situaţii de urgenţă. Gabriel Oprea şi instituţiile din subordinea sa au refuzat sistematic să explice care era natura urgenţei care să fi justificat deplasarea lui Oprea cu un astfel de dispozitiv din care făcea parte şi poliţistul Bogdan Gigină.

Articole similare:

Top