Cum trebuie să tratăm mesele principale ale zilei

Food and More
10.04.2018
Autor: Roxana Popa

Chiar dacă avem nenumărate posibilități atunci când vine vorba de alimentație, în mod ironic o bună parte dintre noi reușesc să facă poate cele mai groaznice lucruri atunci când vine vorba de alimentație, fără să fie măcar conștienți. Ceea ce trebuie să înțelegem este că mici schimbări în alimentație pot avea efecte majore asupra sănătății. De aceea, acest articol se va focusa pe câteva sfaturi utile ce pot fi de folos oricui atunci când vine vorba de mesele principale ale zilei.

Jumătate de farfurie să fie plină cu fructe sau legume – din punctul de vedere al macronutrienților, orice fel de mâncare conține carbohidrați, proteine și grăsimi. Incluzând fructe sau legume la fiecare masă ceea ce facem este să-i oferim organismului o serie de carbohidrați complecși. Aceștia, spre deosebire de carbohidrații simpli care se găsesc în produsele ce conțin zahăr, nu au același efect dăunător asupra organismului. Variantele sunt nenumărate: cartofi, roșii, broccoli, dar și multe altele, toate conțin vitamine, minerale și fibre necesare organismului pentru a fi sănătos.

Alege cerealele integrale – chiar dacă la noi în țară făina albă tradițională încă este folosită la scară largă, acest lucru nu este deloc benefic organismului. Produsele realizate din făină integrală sunt mult mai sănătoase. Cu pâinea integrală îți poți face niște sandwichuri foarte gustoase. Vei fi precum John Montagu, supranumit și Contele de Sandwich pentru că obișnuia să mănânce bucăți de carne între felii de pâine din comoditate pentru a nu se murdări pe mâini în timpul jocului de cărți.

Consumă lapte cu un nivel foarte scăzut de grăsimi – chiar dacă nu diferă foarte mult de laptele cu un nivel mai mare de grăsimi, de vreme ce ambele conțin aceeași cantitate de calciu și alți nutrienți esențiali, nivelul de calorii și grăsimi saturate este mult mai redus în cazul primei categorii de lapte.

Alege alimente bogate în proteine – pieptul de pui sau de curcan, fructele de mare, fasole, ouă, nuci și semințe, toate sunt bogate în proteine și vă pot asigura necesarul zilnic. Amintim faptul că este esențial să adăugăm și legume pe lângă aceste surse de proteine, pentru a asigura organismul cu necesarul de carbohidrați.

Fii atent la nivelul de sodiu din mâncare – clorura de sodiu sau tradițional – sarea este un condiment ce dă gust mâncărurilor noastre, dar în cantități prea mari poate dăuna organismului. Conform studiilor oficiale, o persoană obișnuită ar trebui să consume pe zi aproximativ o linguriță de sare, cumulat, din toate mesele. Cu siguranță, cei mai mulți oameni reușesc să depășească acest nivel, ceea ce poate duce la complicații pe termen lung.Un sfat pentru cei care nu se pot abține de la mâncărurile prea sărate este să consume și alimente bogate în potasiu. Sodiul și potasiul se neutralizează, un consum regulat de fructe putând echilibra balanța.

 

Articole similare:

Top