Cum stai cu ouăle?

Business
29.05.2016
Autor: Roxana Popa

Banalul ou poate deveni vedetă în farfurie, dacă ştii să-l pui în valoare cu nişte reţete… extraordinare. Cum sunt cele pe care ţi le propunem azi. Pe lângă aspectul acestor preparate, vei vedea că şi gustul lor este de neegalat!

Coapte, cu şuncă

Ingrediente: 6 ouă (de găină sau de prepeliţă), 6 felii de şuncă, 100 g brânză Cheddar, 6 felii de pâine, 6 roşii cherry, sare, piper.

Preparare: se rumeneşte puţin şunca şi apoi se pune la răcit pe un prosop de hârtie. Se taie cerculeţe de mărimea formelor de brioşe din feliile de pâine. Se ung formele (de preferat, din silicon) cu puţin unt, apoi se tapetează lateralele cu feliile de şuncă, iar fundul, cu cerculeţele de pâine. Deasupra pâinii se presară puţină brânză rasă, apoi se sparge un ou în fiecare alveolă.

Se adaugă câte o roşie cherry. Se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 6-10 minute, în funcţie de cât de tari vrei să fie gălbenuşurile. După ce se scoate din cuptor se presară sare şi piper pe fiecare.

Lichior

Lichior

Ingrediente: trei gălbenuşuri, 300 g zahăr, două plicuri de zahăr vanilat, 500 ml lapte, 250 ml alcool rafinat.

Preparare: gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul, se adaugă zahărul vanilat, apoi laptele fiert şi răcit şi se amestecă bine totul până se topeşte tot zahărul. La sfârşit se adaugă alcoolul rafinat (preferabil de 96 de grade), se mixează şi se toarnă în recipiente din sticlă, care se păstrează la loc răcoros, în cămară. E bine să se agite sticlele zilnic. Cu cât stă mai mult şi se îngroaşă, cu atât e mai bun!

Lapte de pasăre

Lapte de pasăre

Ingrediente: un litru de lapte, 6 ouă, două linguri de făină sau de amidon, 15 linguri de zahăr, un plic de zahăr vanilat, esenţă de rom.

Preparare: se opresc 3 linguri de lapte rece pentru cremă şi restul se pune la fiert. Albuşurile se bat spumă cu 10 linguri de zahăr şi cu zahărul vanilat până se fac spumă. Când laptele a fiert, se dă focul mic şi cu ajutorul unei linguri mari se iau găluşte din albuş şi se pun în lapte (pe rând, nu trebuie înghesuite prea multe în vas!).

Se lasă cam două minute, până îşi măresc volumul, apoi se întorc pe partea cealaltă, cu atenţie, să nu se fărâme. Se lasă încă două minute, apoi se scot cu o spumieră şi se pun într-o strecurătoare mare, iar după ce se scurg, se mută într-un castron încăpător. Pentru cremă, gălbenuşurile se amestecă bine cu făina sau amidonul, cu restul de zahăr şi cu cele 3 linguri de lapte rece.

Se toarnă apoi în laptele călduţ şi se amestecă repede-repede, să nu se formeze cocoloaşe. Se lasă pe foc până se leagă o cremă groasă ca o smântână. Se adaugă esenţa de rom. După ce s-a răcit, se pun înapoi în lapte găluştele de albuş.

Umplute cu avocado

Umplute cu avocado

Ingrediente: 3 avocado, zeama de la o jumătate de lămâie, două fire de ceapă verde, 6 ouă, sare, piper, 50 g bacon feliat, 3-4 roşii uscate.

Preparare: se fierb ouăle tari, se taie în jumătăţi pe lungime şi se scot gălbenuşurile. Pulpa de avocado se mixează în blender cu gălbenuşurile, ceapa verde tocată şi zeama de lămâie. Se adaugă sare şi piper după gust, apoi se încorporează în amestec baconul tăiat şi roşiile mărunţite. Se umplu jumătăţile de ou cu pasta obţinută.

În chifle

În chifle

Ingrediente: 4 chifle (vechi de două zile), 4 ouă, 200 ml lapte, puţin ulei pentru uns tava, sare, cimbru.

Preparare: chiflele se scobesc cu un cuţit, iar după ce se înlătură miezul, se înmoaie puţin în lapte. Se aşază apoi într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Se sparge câte un ou în fiecare chiflă, se presară sare şi cimbru şi se dă tava la cuptor pentru 15 minute. Se servesc calde.

Scoţiene

Scoţiene

Ingrediente: 6 ouă fierte tari, două ouă crude, 500 g carne tocată, un cartof mic, o jumătate de legătură de pătrunjel, 100 g pesmet, sare, piper, ulei pentru prăjit.

Preparare: carnea tocată se amestecă bine cu un ou crud, cartoful ras, două linguri de pesmet şi pătrunjelul tocat. Se asezonează cu sare şi piper. Se bate oul crud rămas. Ouăle fierte decojite se îmbracă în această compoziţie, apoi se dau printr-un ou bătut şi se tăvălesc prin pesmet.

Se prăjesc în ulei încins până se rumenesc pe toate părţile. După ce se scot din tigaie, se aşază pe un prosop de hârtie, care va absorbi surplusul de ulei. Se pot servi cu salată, cu roşii proaspete sau cu sosul preferat.

Marshmallows (bezele gumate)

08_shutterstock_238251517

Ingrediente: 3 albuşuri la temperatura camerei, 250 g zahăr, 100 ml apă, un plic de gelatină incoloră (10 g), o fiolă de esenţă de vanilie, un vârf de cuţit de sare, 50 g amidon, 50 g zahăr pudră vanilat.

Preparare: se bat albuşurile spumă tare şi se adaugă sarea, esenţa de vanilie şi gelatina hidratată şi topită la bain-marin. În timp ce se bat albuşurile, se pun la fiert apa şi zahărul, până se formează un sirop gros. Se toarnă siropul fierbinte, încet-încet, în albuşuri şi se mai bate totul vreo 10-15 minute.

Se amestecă amidonul cu zahărul pudră şi se presară în strat uniform într- o tavă tapetat cu hârtie de copt. Peste acest strat se toarnă amestecul de albuşuri, se nivelează şi se lasă la temperatura camerei de seara până dimineaţa. A doua zi se taie cubuleţe, care se trec prin zahăr pudră…. citeste mai mult

Vezi sursa

Articole similare:

Top