AVERTIZARE BEREA rece la PET te poate TRIMITE la SPITAL

Healthy Living
07.08.2015
Autor: Alexandru Toma

Românii sunt mari amatori de bere, în general, iar vara consumul înregistrează creşteri spectaculoase. Din păcate, medicii ne avertizează asupra pericolelor la care se expun persoanele care beau bere pe caniculă.

Poate că un pahar cu bere îţi dă senzaţia că te răcoreşti şi crezi că te ajută să suporţi mai uşor canicula. Din păcate, impresia este falsă. “Combinaţia dintre alcool şi căldură poate fi letală. Mulţi refuză să creadă ca două-trei beri, sau chiar mai multe, pot avea vreun efect dramatic pe caniculă. Cu toate acestea, pericolele există şi se pot număra cu uşurinţă pe degetele unei mâini. Sunt patru efecte medicale, precum tulburări de termoreglare, aport caloric, deshidratare şi alterare neurologică, ce predispun la supraîncălzire, dar nici cel medicolegal nu este de neglijat”, susţine conf. dr. Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul „Sf. Ioan” din Iaşi.

Te încălzeşte şi te deshidratează

“Răcirea bruscă a organismului, după un pahar de bere, este urmată de generarea de căldură şi accentuarea senzaţiei de căldură, prin vasodilataţie, ceea ce perturbă mecanismele de termoreglare. În plus, alcoolul este diuretic şi accentuează deshidratarea, vulnerabilizând organismul şi diminuând capacitatea de a compensa efectele căldurii”, spune conf. dr. Ciuhodaru.

 

Nici aportul caloric al berii nu este de neglijat. “Berea blondă cu o concentraţie de alcool de 5% are, în medie, 42 kcal la 100 ml, iar cea brună, la aceeaşi concentraţie de alcool, are 37 kcal la 100 ml, iar dacă e mai tare, cu 7% alcool, ajunge şi la 48 de kcal. Extremele sunt reprezentate de berea nefiltrată, cu 52 kcal la 100 ml, şi cea fără alcool, cu 26 kcal. Radlerul, cu cele 45 de kcal la 100 ml, se situează caloric între berea brună tare şi berea blondă. Nu e de neglijat că lumina şi radiaţiile ultraviolete degradează berea, aşa că se recomandă consumul celei îmbuteliate în sticle închise la culoare şi nu al celei din recipiente din plastic, de unde berea extrage mai uşor decât apa ftalaţi cu risc cancerigen. De aceea, hidratarea ideală se face cu apă, limonadă, ceai şi sucuri naturale de fructe. Beţi 1,5-2 litri de lichide zilnic, un pahar la 15-20 de minute, fără a aştepta apariţia senzaţiei de sete”, explică medicul.

Ce alterează consumul de alcool

-Vederea

-Vorbirea

-Viteza de reacţie

-Reflexele

-Echilibrul

-Starea de conştienţă

Un compus al berii ne fereşte de răceli

Producătorii de bere susţin că un compus chimic pe care îl folosesc pentru a da gustul amar al berii – humulone – reprezintă o protecţie eficientă împotriva virusului care cauzează forme severe de pneumonie şi bronşită la copii, susţine studiul realizat de cercetătorii de la Sapporo Medical University în colaborare cu producătorii de bere niponi. Vestea proastă este că o persoană ar trebui să bea aproximativ 30 de doze de bere pentru ca acest compus să îşi facă efectul şi să lupte împotriva virusului.

Specialiştii încearcă să găsească o soluţie pentru a introduce humulone în mâncare şi în băuturi nonalcoolice.

6 este locul pe care se clasează România în topul european al băutorilor de bere, Cehia fiind pe primul loc

“Medicolegal, alcoolul este responsabil de 50% din decesele prin înec la adolescenți și adulți şi de 30% din accidentele rutiere mortale.”, Conf. dr. Tudor Ciuhodaru 89 de litri de bere pe cap de locuitor se beau anual în România, potrivit statisticilor.

Foto: imagenes.4ever.eu

Sursa articol: ziarulring.ro

Articole similare:

Top