AMNISTIA FISCALĂ a intrat în vigoare. Ce trebuie să știi ca să scapi de datorii

Business
25.11.2015
Autor: Roxana Popa

Procedura de aplicare a amnistiei fiscale legate de penalităţile de întârziere a fost publicată în Monitorul Oficial. De-acum, toţi românii datori la stat, indiferent că vorbim de firme sau persoane fizice, pot cere ştergerea datoriilor, relatează Libertatea.

Veşti bune pentru românii care nu şi-au achitat dările la stat până la 30 septembrie 2015. Vor putea cere Finanţelor să le anuleze penalităţile şi o parte din dobânda datorată, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului (OUG nr. 44/2015). Condiţia pentru a nu plăti penalităţile este să îşi achite toate datoriile până în luna martie a anului viitor. O altă condiţie este aceea de a plăti dobânzile aferente restanţelor (45,8% din sumă), până la jumătatea lui 2016. Şi cei care au de achitat diferenţe prin declaraţii rectificative ar putea beneficia de aceeaşi facilitate.

Cererile, depuse la administraţia financiară

Contribuabilul poate depune cererea de anulare a penalităţilor de întârziere până la data de 30 iunie 2016, inclusiv, la registratura administraţiei fianaciare de care aparţine. Cererea poate fi trimisă şi prin poştă, prin intermediul unei scrisori recomandate, cu confirmare de primire, fără a fi necesare alte documente. Cererea se soluţionează în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la depunere. Facilitatea fiscală nu se aplică pentru obligaţiile de plată rezultate din raporturile juridice contractuale (redevenţe, chirii, dividende) şi nici contribuabililor aflaţi în procedura insolvenţei potrivit Legii nr. 85/2014.

Casa stinge datoria către bancă

Proiectul de lege care permite stingerea datoriei către bancă prin predarea cheilor casei a trecut şi de deputaţii jurişti. În prezent, executarea silită a locuinţei nu duce la recuperarea întregii datori către bancă. De exemplu, cine are un apartament evaluat la 50.000 de euro în prezent, dar l-a cumpărat cu un credit de 100.000 de euro în anii de boom imobiliar, trebuie să îi plătească băncii şi diferenţa dintre suma împrumutată şi valoarea actuală a locuinţei dacă se ajunge la executare silită. Dacă proiectul dării în plată trece şi de Camera Deputaţilor, atunci banca execută apartamentul, îl vinde şi atât. Clientul scapă definitiv de datorie şi stă o perioadă în chirie până când iese din evidenţele biroului de credit pentru ratele neachitate.

Articole similare:

Top