ALERTĂ Gumele de mestecat sunt bombe cu E-uri. VEZI studiul care schimbă perspectiva

Business
08.04.2016
Autor: Roxana Popa

La televizor aflăm că e recomandat să mestecăm gumă după fiecare masă. Realitatea este că ne otrăvim cu bună știință. Mai bine de un sfert din gumele de mestecat de pe piață sunt adevărate „bombe” cu chimicale.

Am studiat 34 de produse tip gumă de mestecat provenind de la 3 producatori/ furnizori /distribuitori: WRIGLEY S ROMANIA SRL, DASCO DISTRIBUTION CONCEPT SRL, ROMEGA FOOD DISTRIBUTION.

Numărul de E-uri (Aditivi alimentari) conținute de produsele ce au făcut obiectul studiului variază între 1 și 11 E-uri, după cum urmează:

  • 9% din produsele analizate au in continut 1 E;
  • 3%  din produsele analizate au in continut 4 E;
  • 15% din  produsele analizate au in continut 6 E;
  • 3% din produsele analizate au in continut 7 E;
  • 6% din produsele analizate au in continut 8 E;
  • 15% din produsele analizate au in continut  9 E;
  • 29% din produsele analizate au in continut 10 E;
  • 20% din produsele analizate au in continut 11 E.

Produsele ce fac prezentul studiu le-am găsit sub diferite forme de prezentare: lame sau drajeuri, iar cantitatea menționată pe etichetele respective variază de la 13g  până la 100g.

Pe etichetele a 79.41% din produsele studiate este menționată valoarea energetică, iar aceasta variaza de la 14.5 kcal/100g până la 332 kcal/100g.

În ceea ce privește conținutul de carbohidrați, acesta este menționat pe etichetele a 79.41% dintre produsele studiate, prezentând valori cuprinse între 3.5 g/100g pana la 98.3 g/100g.

Conținutul de grăsimi este inscripționat pe etichetele a 8.82% dintre produse, iar acesta variază între 0.05 g/100g de produs si 1 g/100g de produs.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de InfoCons în cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza. Studiul a fost realizat în perioada 10  – 21 Martie 2016 pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip gumă de mestecat, existente pe piața românească.

Pentru a vizualiza rezultatele complete ale studiului:

1460105318180-gumademestecatstudiucomparativ

______

Medicii atrag atenția că ar trebui să ne ferim de consumul acestor produse. ”Toți ar trebui să avem cu noi, când mergem la cumpărături, o listă cu E-urile nocive organismului, În cazul unora dintre ele există dovezi științifice despre cât de dăunătoare sunt, chiar dacă vorbim despre un consum minim de substanțe, dar constant, de exemplu mestecând o singură gumă pe zi. În timp, în corp se acumulează produs toxic, iar într-un an pot apărea simptomele unor boli”, atrage atenția medicul Ioana Vârtosu, de la Școala Mamei Junior.

Foto: wakeup-world.com

Articole similare:

Top